Bitcoin of Aandelen Kopen in 2022? 3 Verschillen

Bitcoin of Aandelen Kopen

Beste Bitcoin belegger, nieuwjaar 2022 komt eraan en dus reist de vraag: Bitcoin of aandelen kopen? Ook 2022 biedt weer kansen voor beleggers in zowel Bitcoin en aandelen. Let daarbij wel op de verschillen. Bitcoin en aandelen zijn niet vergelijkbaar. Zeker voor beginnende beleggers is het noodzakelijk om de verschillen te begrijpen. 

Hieronder vind je drie grote verschillen tussen Bitcoin of aandelen kopen in 2022. 

Lees verder.

Verschil 1. (on)zekerheid

Een groot verschil tussen Bitcoin of aandelen kopen is de mate van zekerheid. Aandelen worden uitgegeven door bedrijven. Deze bedrijven maken winst (of verlies). Middels analyse kan je berekenen hoeveel een bedrijf waard is (intrinsieke waarde) en of zij in de toekomst meer waard wordt. Bijvoorbeeld door toename van omzet en winst. 

De intrinsieke waarde van Bitcoin is twijfelachtig. Het is onduidelijk hoeveel een Bitcoin nu écht waard zou moeten zijn. Dit is ook niet zo relevant, omdat de markt meer gedreven wordt door speculatie (vraag- en aanbod) dan economische groei van intrinsieke waarde. 

Aandelen kopen vs. Bitcoin geeft meer zekerheid. Je kan aandelen analyseren door te kijken naar de toekomstige verwachtingen van een bedrijf. Van sommige bedrijven, zoals PayPal, Microsoft en Alphabet (Google), is het zeer voorspelbaar dat zij in de toekomst gaan groeien. Dit geeft een hoge mate van zekerheid. 

Bitcoin heeft meer onzekerheid. Niemand die zeker weet of Bitcoin daadwerkelijk tot 100.000 dollar (of hoger) gaat stijgen. Natuurlijk spreekt afnemend aanbod in haar voordeel, maar een toenemende vraag is niet 100% zeker. Bij aandelen overigens ook niet, maar hier is het verschil dat bedrijven goede acties kunnen ondernemen om de vraag te verhogen. 

Bitcoin of Aandelen kopen omwille meer zekerheid? Kies in dit geval voor aandelen. Succesvol beleggen in aandelen is makkelijker omdat je meer zekerheid hebt (dankzij analyses).

Wil je meer weten over succesvol beleggen in aandelen? Bekijk dan de website Happy Investors met 400+ kennisartikelen over beleggen in aandelen, ETF’s, grondstoffen & meer.

Verschil 2. Risico en Rendement

Meer zekerheid betekent minder risico. Een groot verschil tussen Bitcoin of aandelen kopen, is dat aandelen minder risico geven. Zo bestaan er Value aandelen. Dit zijn aandelen met een dusdanig lage prijs, dat je minder betaalt dan het bedrijf feitelijk waard is. Value aandelen bieden doorgaans lager risico en hoog rendement. 

Anderzijds betekent hoger risico ook potentieel hoger rendement. Hier doet Bitcoin het beter op. Met Bitcoin is het aannemelijk dat je meer koersverlies realiseert (dan aandelen), of potentieel meer rendement (dan aandelen). 

Het risico van Bitoin ligt momenteel hoger dan de meeste aandelen. Derhalve zal je mogelijk ook een hoger rendement kunnen behalen. 

Natuurlijk zijn er ook hele risicovolle aandelen. Een voorbeeld zijn groeiaandelen, van kleine, opkomende bedrijven. Het hogere risico leidt vaker tot zeer hoge rendementen. Denk aan +200% in één jaar. 

Bij beleggen draait het om balans tussen rendement en risico. 

Neem niet te veel risico. Breng balans aan tussen zowel Bitcoin als aandelen. Dit verhoogt je winstkans aanzienlijk.  

Verschil 3. Looptijd

Een derde groot verschil tussen Bitcoin of aandelen kopen in 2022 is het verschil in looptijd. De aandelenmarkt bestaat al meer dan honderd jaar. Daarbij weten we ook de gemiddelde leeftijd van beursgenoteerde bedrijven. Dit alles biedt simpelweg meer zekerheid. Derhalve zijn aandelen bij uitstek geschikt als lange termijn belegging. 

Bitcoin en de cryptomarkt zijn nog relatief jong. Het is nog onduidelijk hoe de cryptomarkt zich zal ontwikkelen. Vooral omwille het feit dat overheden met wetgevingen kunnen komen om Bitcoin te beperken. Dit is een reëel risico wat je bij aandelen niet of minder hebt.

Al met al lijkt het aannemelijk dat ook Bitcoin een lange termijn belegging kan zijn. Het is verstandig om niet al je geld op één paard te wedden. 

Onze tip: stel een portfolio op met beleggingen in zowel aandelen, vastgoed, cryptomunten en andere beleggingen. Dit geeft je de positie tot duurzaam rendement. Het nadeel: je zal geduld moeten hebben. Onthoud dat rijk worden op de lange termijn eenvoudig is. Op de korte termijn is het bijzonder lastig.